• SHARE DENTISTRY 2018 - shanti
  Invata medicina si tehnica dentara de la cei mai buni
 • SHARE DENTISTRY 2018 - shanti
  Invata medicina si tehnica dentara de la cei mai buni
La Cluj Despre Eroii Tăcuți Ai Celui De-al Doilea Război Mondial
Tuesday, 27 March 2018, 12:00AM - Friday, 30 March 2018, 12:00AM
Normal Price
EUR 0
Price for Elite Members
EUR
Elite members get a 0 maximum discount
Description

Soarta cutremurătoare a familiei poloneze Ulma, care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au salvat evrei de la moarte, motiv pentru care împreună cu cei șase copii ai lor au fost împușcați de către ocupanții germani, poate fi cunoscută vizitând expoziția „Samaritenii din Markowa”, care va fi prezentată la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj în perioada 16-31 martie 2018.

În anul 1942, agricultorii polonezi Wiktoria și Józef Ulma au început să ascundă în gospodăria lor opt evrei, chiar dacă astfel îi amenința pedeapsa cu moartea stabilită de naziști. Această atitudine eroică a lor nu a fost una solitară. Potrivit istoricilor, în diferitele forme de asistență acordată evreilor au fost implicați între 300 de mii și 1 milion de polonezi.

Familia Ulma i-a ascuns pe evrei până pe 24 martie 1944. În acea zi, în urma unui denunț, Wiktoria și Józef Ulma, cei șase copii ai lor cu vârste cuprinse între o jumătate de an și opt ani, precum și cele două familii de evrei care se ascundeau la ei au fost împușcați de către jandarmii germani. În momentul masacrului, Wiktoria era însărcinată în luna a noua. În ciuda tragediei și terorii germane care domina teritoriile Poloniei aflate sub ocupație, în casele țăranilor din Markowa au supraviețuit până la sfârșitul războiului 21 de evrei.

Numărul exact al polonezilor uciși de germani pentru ajutorul dat evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial nu este cunoscut. O mare parte dintre victime a rămas anonimă și nu a fost păstrată întreaga documentație. Estimările istoricilor oscilează între 2,5 mii și 50 de mii de persoane. Soarta familiei Ulma, prezentată în cadrul expoziției de la Cluj, este simbolul dedicării acestora. Din luna martie 2016, în localitatea Markowa se află un muzeu dedicat polonezilor care au salvat evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a fost construit pe locul fostei gospodării a familiei Ulma.

Polonezii constituie până astăzi cea mai mare grupare etnică premiată de Institutul Yad Vashem din Ierusalim cu titlul de „Drept între Popoarele Lumii”, acordat pentru salvarea dezinteresată a evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (6620 persoane, adică 26% dintre toate persoanele premiate). În anul 1995, acest titlu a fost acordat post-mortem Wiktoriei și lui Józef Ulma.

Expoziția „Samaritenii din Markowa”, pregătită în limba română din inițiativa Institutului Polonez din București, va fi prezentată în Cluj-Napoca în perioada 16-31 martie 2018, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” (Calea Dorobanților nr. 104), de luni până vineri, între orele 08.00-20.00. Vernisajul va avea loc pe 21 martie la ora 13.00, în foyer-ul bibliotecii.

Expoziția va fi însoțită de proiecția filmului „Grădina speranței” (The Zookeeper’s Wife, regia Niki Caro, SUA, 2017) – o poveste neobișnuită despre familia Antoninei și a lui Jan Żabiński – directorul Grădinii Zoologice din Varșovia și soția lui – care, în vila lor aflată pe terenul grădinii zoologice, au salvat peste 300 de evrei. Filmul va putea fi văzut pe 27 martie, ora 17.00, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj.

Expoziția și proiecția filmului fac parte din evenimentele consacrate Zilei Naționale dedicate memoriei polonezilor care au salvat evrei în timpul ocupației germane. Începând din acest an, Ziua va fi comemorată pe 24 martie.

Agenda
Organizer
La Cluj Despre Eroii Tăcuți Ai Celui De-al Doilea Război Mondial
Partners
  Sponsors
   Location
   Romania, Cluj-Napoca